среда, 16. март 2011.

Virginia Woolf



Ona nije jedna od već JEDINA od svih! Danas mi je posebno u mislima...
A za Vas, odlomak iz knjige  "Ka svetinoiku" - svima koji nisu čitali, ovaj moj favorit preporučujem...


"...Ali odmah se uznemiri što je to kazala. Ko je to rekao? Nije ona; bila je uhvaćena kako govori nešto što i ne misli. Ona pogleda preko pletiva i srete treći snop svetlosti i učini joj se kao da njene sopstvene oči, istražujući kao što bi ona sama istraživala po svojoj duši i srcu, brišući tu laž, svaku laž. Hvalila je sebe hvaleći svetlost, bez sujete, jer je stroga, prodirna, lepa kao ta svetlost. Čudno je to, pomislila je, kako se čovek kada je sam privija uza stvari, mrtve stvari, drveće, potoke, sveće; Oseća da ga oni izražavaju; da postoju on; da ga poznaju, da su u neku ruku on; oseća neku iracionalnu nežnost, ovako (pogledala je dugu postojanu svetlost) kao za sebe. Dizala se, i ona je gledala i gledala, igle su prestale da rade, izvijala se sa dna svesti, dizala se iz jezera ljudskog bića, izmaglica, nevesta u susret svome dragom." 





















I za kraj, maestralna uloga Nicole Kidman u filmu "The Hours". Mislim da niko nikada nije mogao, niti će na platnu moći da dočara raspoloženje, polete i nemire Virginije Woolf, kao što je to učinila ona...

4 коментара:

  1. Анониман18. март 2011. 13:39

    Posebno su mi se svidele dve slike jedne devojke, cija inspiracija za oblacenje je pretpostavljam bila Virginia Woolf :)

    ОдговориИзбриши
  2. Da, da... Stilista je tako hteo a sada dobro poslužilo svrsi, non? ;)

    ОдговориИзбриши
  3. "Šta sada osećam u odnosu na svoje delo? – ovu knjigu, Sate, ukoliko je to ime? Mora se pisati iz dubokih osećanja, rekao je Dostojevski. Da li ja to činim? Ili ih proizvodim rečima, koje volim? Ne, mislim da nije tako. U ovoj knjizi imam gotovo suviše ideja. Hoću da prikažem život i smrt, razumnost i ludost; hoću da kritikujem društveni sistem, da prikažem kako funcioniše u svom najvećem intenzitetu… Da li pišem Sate iz dubokih osećanja? Naravno, ludi delovi me toliko umaraju…"
    Virginia Woolf

    ОдговориИзбриши
  4. I šta dodati na ovako iskrene dileme prilikom stvaranje jednog istorijskog dela?! Hvala ;)

    ОдговориИзбриши