понедељак, 27. фебруар 2012.

Berlin Diaries pt. 2

Tokom boravka u Berlinu često smo razgovarali o nekoj bližoj ili daljoj budućnosti i još češće sebi dozvoljavali da padnemo u zanos i izmaštamo šta bismo od posla razvijali kada bi bilo dovoljno vremena, opštih uslova i novca. 

Eddie Higgins  "Beautiful Love"

Višegodišnji usaglašen stav, barem u mojoj neposrednoj ekipici, podrazumeva da našem gradu fali nešto što bi moglo da predstvalja mesto susreta svih poeta, slikara, muzičara, glumaca i svih zaljubljenika u umetnost uopšte. Mesto gde bi mogle da se čitaju dobre knjige, popije kvalitetno vino, prezalogaji sa posebnim šmekom i proćaska. Mesto gde bi se organizovale fine jazz svirke, književne večeri, filozofske diskusije, ma ima ideja milion! Čak smo u nekoliko navrata smišljali i ime tog lokala, razrađivali meni i celonedeljni program...  :) 
E pa baš pored našeg hotela, u Fassanen str. gotovo po izlasku iz autombila kada smo stigli sa aerodroma, ugledamo prelepo zdanje koje se zove Literaturhaus! Hm... Nešto se sećam ja da sam čula ali ne najbolje... Beše davno. Posle kraćeg brainstorminga, uviđam da su Kuće Literature veoma važan deo kulturnog nasleđa u Nemačkoj i da ih u Berlinu ima ukupno četiri.
Literaturhaus-i su zdanja posvećena isključivo književnosti i organizovanju književnih večeri za širu javnost. Predstavljaju stecište uglednih pisaca iz Nemačke i inostrantsva ali i dobru alternativu svima koji vole svoje slobodno vreme da provode u "poetičnom dreamy ambijentu". Neke od njih su redakcije uglednih časopisa, neke su izložbeni prostor a pojedine nude i odličnu hranu i piće uz charming servis. Oduševljenje!
Ova "naša" je u celom Berlinu široko poznata po najboljem programu (gotovo svako veče idu čitanja) i odličnom kafeu. Osnovana je 1986. godine a u prostranom zdanju posetiocima su na raspolaganju galerija, knjižara, prostor za diskusiju (sa sve kaminom), restoran i kafe podeljeni u nekoliko prostrorja (sa sve visokim plafonima i rustičnim prozorima i zimskom baštom koju vidite gore na slici). U nastavku par detalja...
Pored Literaturhouse-a, na vašoj mapi skitanja po ovom gradu nezaobilazno treba da se nađu i čuvene pijace antikviteta, ploča, vintage garderobe i koječega! Trenutak kada vam od sreće bljesne pred očima i vi postajete u potpuosti opčinjeni većinom stvari koje vam ulaze čak i u periferni vid! Oprez, ne možete kupiti sve te pažljivo birajte i  ne žalite ni dinara (eura, pardon) jer se sa ovih market-a nose najlepši suveniri/uspomene iz Berlina! Ima ih na desetine po celom gradu ali najbolje su, čini mi se, ona na Ostrvu muzeja (Museumsinsel) i naravno kod "nas" na Charlottenbourg-u. Berlineri tamo odlaze gotovo svakodnevno, na svojim bicklovima i sa pravim uživanjem prihvataju igru cenkanja, gricnu wurst i popiju topao čaj pa idu zadovoljni dalje. 
Bilo bi ovih fotografija i više (slabost moja) ali me je izdao fotoaparat! I od svih divnih drangulija, baterija nije bilo na vidiku! :)
***
O da, i još samo jedno mesto na koje želim da skrenem  pažnju. Za one koji vole šešire sa potpisom, po porudžbini ili po postojećem izboru ovi mangupski sicilijasnki su vam baš za poneti u Berlinu i iz Berlina. Seriously, tamo su sooo popular! Znate, u Berlinu prosto nema smisla naručivati npr. toku  (ostavite to za Pariz). S'toga pravac u La Coppola Storta atelje, Kleine Hamburger Strasse 3.
Moj favorit-Zebra 80e!
;) 
Bisous!
A.

10 коментара:

  1. Vise puta sam bila u Berlinu ,nisam posetila literaturhaus,ali sam posetila njihove buvljake i antikvarnice i zaista sam bila odusevljena a par stvarcica je sa mnom poslo kuci u Bg :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Nikad mi nije palo na pamet,ali zvuči stvarno sajajno.Definitivno i Beogradu i Novom Sadu treba jedno takvo mesto.:)
    Može u nekom od sledećih postova tvoj ulov iz Berlina:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao pa ne volim baš mnogo da se hvalim! :) Pustiću onako ispod žita možda među slikama. Ploče, knjige, cipele, Vogue, sitnice... :)

      Избриши
  3. Bilo bi zaista dobro da kod nas postoji mesto kao literaturhaus.Mislim da bi to bio pun kulturni pogodak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se... Samo nekako kod nas i kada pričaju na nivou grada npr. da će išta od toga i biti sve se svede na onu staru - Svi junaci nikom ponikoše! :/

      Избриши
  4. Hocu jedan Literaturhaus i ovde... Sa tako nekom divnom basticom... Pa da otpadam u njemu ama bas svaki dan! :))

    ОдговориИзбриши