среда, 22. август 2012.

John Baldessari

Za one neupućene, ovaj kratak i funny fillmić će predstaviti sve što je potrebno u kratkim crtama da se zna o legendi zvanoj John Baldessari. The Godfather of Conceptual Art-kako precizno kršteno.
On se voli i kod mene kotira pri vrhu liste za things to love, share&promote! Sigurna sam da će i kod vas izmamiti odobravanje te počnimo sa skromnijom (ima toliko toga) selekcijom. 
Kao što ste videli u filmu, njegova prepoznatljivost se ogleda u čuvenim cenzurama-tačkama a trik zapravo predstvalja i izbor slika koji on uzima u obzir te su u opticaju, istorijski, celebrity, filmski i off-camera momenti. Crno bela podloga u vidu fotografija ovako mestimično obojena, izaziva lep, ponekad mističan, zabavan i na trenutak psihodeličan efekat.
Ovu bi na primer fino negde učačkala u kampanju borbe protiv korupcije. :D
 A ove su mi za ovesized J'Adore! 
How cool is that?! Evo šta JB kaže u kratkom intervjuu o stvarima koje ga pokreću. Istovremeno drsko i skromno priznanje. Navodno, nema tu puno filozofije ali ne dajte se zavarati. I te kako isijava ta ispitivačka umetnička priroda, selektivno uočavanje prošle i aktuelne realnosti, neozbiljni doživljaj pojedinca u njoj i iako autor to ne ističe, negde se naziru i iskrice popartovskog elektriciteta.
True materialsm is about what you LEARN in the material realm, not what you EARN!!!
&
***
Bisous!
A.

3 коментара:

 1. Našla te na bloglovinu :)
  Joj, ovaj filmic o Baldesarriju sam našla prije par mjeseci i pogledala par puta, fantastično mi je, još pogotovo što je narator ljubljeni Tom Waits

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala ti na ovome, ja sam oduševljena i filmić već dijelim sa svima oko sebe :D. Slike su mu baš baš super, odoh još da ga guglam i gledam :D.

  ОдговориИзбриши
 3. ali / tips for artists <3

  ++++ so true
  True materialsm is about what you LEARN in the material realm, not what you EARN!!!

  ma divan!

  ОдговориИзбриши