недеља, 26. мај 2013.

Gatsby The Great?

Kao i obično, nisam baš panično otrčala na premijeru već u stilu "kad se slegne gužva" dogovrila sam sa društvancetom za sinoć. Ipak, celo raspoloženje je splasnulo nakon odgledanog filma. Kao trend koji  se uvlači u editorijale, piste i izloge, Gatsby je dobro došao ali kao film... Hmhmhm. Izgleda da ne mogu da pobegnem od subjektivnog osećaja koji vezujem za knjigu. Tipična zamka kojoj nisam sklona ali u ovom filmu mi je nešto ipak nedostajalo. Naime, nisam uverena da je Fitzgeraldova emocionalna inteligencija do kraja ispoštovana Luhrmanovim pokušajem a to je užasno važno jer bez toga ispada kao da je suština pod nekom maglovitom cenzurom predstavljena "maturantima" jer nisu čitali knjigu kada je trebalo. Sve je predimenzinirano i pomalo agresivno spakovano u tih 150 minuta. Gatsby je od samog početka više dečak nego čovek i time pre pravog zapleta biva bačen u nemilost a Daisy (jedan od meni najomraženijih književnih likova) iritantno zabašurena u nekoj neutralnosti plače i čuči do samog kraja. Prema takvoj Daisy bi svi mogli da budu skoro ravnodušni. (: Iako su glumci sjajno odabrani, zadatak koji je stavljen pred njih deluje kao suviše jednostavan domet. Soundtrack pak ima zlatnu temu i tu bez ikakve pristrasnosti ostajem pri LDR i Young & Beautiful, koju rado slušam nedeljama. Ne znam, možda sam u pitanju ja i previsoka očekivanja? Uz sve ispoštovane scene iz knjige i iznenađujuće dobre momente (retke), žao mi je što ne mogu da kažem da mi se film kao celina dopao...

***
Bisous!
A.

5 коментара:

  1. ja sam isto mnogo vise ocekivala od filma.

    ОдговориИзбриши
  2. film je lose uradjen, definitivno. kao da nisu sa minimum paznje i respecta procitali taj sjajan roman. na momente mi je delovao kao (losa) komedija.

    ОдговориИзбриши
  3. oh Dasy, kako bi je povukla za uho i strpala u garderobu pa neka se tamo frnji in kmeči. buhhhh. mojoj 16 godišnjoj nečakinji sam kupila KNJIGU za kraj školske godine. pa da čita Fitzgeralda...videe može da gleda svaki dan.

    ОдговориИзбриши
  4. Cula sam da The Great Gatsby i nije tako great... U svakom slucaju, nakon kritika, ne ocekujem toliko, pa mozda mi se i dopadne! :)

    ОдговориИзбриши