четвртак, 17. фебруар 2011.

TEA TIME - Any Time



-play-


Ako me nešto izvlači iz ovih "neutralnih" febraurskih dana, onda je to svakako jazz, knjige i moja Tea time-Any time parola! :)))






Naime, to je običaj koji sam usvojila još pre šest godina tokom mog zimskog boravka u Moskvi kada smo na -25C, na svakih sat vremena pili čajeve, začinjene vrućim ART temama, po moskovskim poslastičarnicama, restoranima i čajdžinicamaSvakako ni legendarni Ritz - Carlton na Tverskaya street-u nismo zaobišli i tadašnje zapažanje (a i sada sam tog mišljenja) je svakako da Rusi imaju mnogo više zabavnih detalja za "čajni ritual" od samih Engleza.



Jednom prilikom sam u istom tom Ritz-u ugledala legendarnu Alionu Doletskayu kako uz čaj i voće tiho šuška sa Domenicom Dolceom. Ceo prizor je izgledao kao da su Aliona i Domenico dva izuzetno bliska prijatelja koji su prošle noći bili na istom party-ju a sada na tenane i "uz čaj" pretresaju the latest news and gossip.
Sličan prizor se zatiče i u prosečnim ruskim domovima, kafićima i restoranima (čak i u noćnim klubovima!!!) kada porodice, poslovni pratneri, ljubavnici ili prijatelji, uz neku vrstu posebne bliskosti, šuškaju i smeškaju  se, ćute ili se raspravljaju... Anyway, pored čaja, na stolu se obavezno nalazi nešto slatko ili slano jer Russians "ochen lyublyu" da prezalogaje nešto uz ovaj okrepljujući napitak. Pa tako su najpopularnije svakako torte i sitni kolači,bon-bons isključivo domaće proizvodnje ali se na stolu vrlo često servira i voće kao i razne vrste francuskih sireva. Kafa i kroasani su rezervisani za turiste i boravak u Parizu! :)))








Ono što sam ja trajno usvojila je svakako redovno ispijanje zelenog čaja (sa jasminom - my favorite), crnog čaja (with milk-MUST!!!) i najvažnije NIKAKO i NI POD KOJIM USLOVIMA ispijanje čaja iz kesice!!! :))) Čaj mora da bude prirodan, sušen i što manje obrađen kako bi imao svoje pravo dejstvo. Takođe, cela ekipa sada i u Srbiji svakodnevno pije čajeve, pogotovo u ovim hladnim i sumornim  danima. Tea Time je vreme kada se izvučemo sa posla, iz stana ili kozmetičkog salona (ima i takvih) i nađemo se na našem Magic Tea Place u gradu.Ono nije vezano za doba dana već za raspoloženje među nama. Svakako, meni je ipak najdraži onaj jutarnji kada sa mamom uz smeh i miris nane i jasmina grickamo pecivo i mislimo na proleće. :)))

                                   

2 коментара:

  1. Excellent post. I certainly love this site.
    Stick with it!
    Also visit my web page : echelon

    ОдговориИзбриши
  2. I love it when people get together and share thoughts. Great blog,
    keep it up!
    Feel free to surf my weblog : apartments for rent

    ОдговориИзбриши