понедељак, 30. јануар 2012.

Smeksy

Nedavno sam u knjizi Mirej Đulijano naletela na objašnjenje termina "smeksy" i slatko se nasmejala! Dopalo mi se. Naime, ona nam skreće pažnju na to da je ova reč zapravo akronim od prideva "smart" i "sexy" i eto ga pravo u govornom jeziku iskrojeno kao "smeksy". Verujem da je to ono što se kod nas površno podrazumeva pod "šmeksy" i nekako uvek biva pripisano pripadnicima muškog pola. E pa ne i ovde! ;)  Danas idemo na listu otelotvorenja modernih "smeksy" dama.
No.1 Sofia Coppola
Kod Sofije mi se beskrajno dopada ta girly priča koju ona ne demantuje ni u ozbiljnom svetu režisera. Jednostavno je ono što jeste, radi ono što najbolje ume i deluje kao da se dobro oseća u vezi sa time. A to je najbitnije. Moderna, zabavna, vredna, chic a opet tradicionalna. O njenim filmovima ćemo neko popodne ćaskati, o šampanjcu koji je brendirala takođe, a danas ovde kačim jednu od mojih omiljenih moody reklama koje je radila. Ad za Miss Dior Cherie ali ona prva! Uvek me razveseli i nasmeje jer me podseća na moja zanesena prolećna gluvarenja po gradu. Ne Parizu, već Novom Sadu. :) 
No. 2 Charlotte Gainsbourg
Suvišno je da sada ovde trubim koliko obožavam njenu muziku. Ona ima "smeksy" poreklo pa se sve što i radi (glumi, peva, piše) nekako nadovezuje. Stil koji neguje je neupadljivo chic, ležeran i vrlo često rock and roll. Neodoljivo me podseća na Fransoaz Hardy i to takođe volim kod nje. Ona kroz moju prizmu posmatranja predstavlja prirodan produžetak uticaja svih onih koji su '70tih godina obeležili french muzički i filmski frame. Evo i nezaobilazne stavke na mojoj zimskoj playlisti!
No. 3 Eva Herzigova
Hm... Da se razumemo ovde odmah na početku: ja nisam fan super-modela iz '90tih. Tačnije nisam fan '90tih! :)  Gotovo ništa što je nastalo u toj deceniji nije ni blizu mom senzibilitetu. Ni moda, ni muzika (pogotovo)... A da su se Eva, Helena, Naomi, Cindy i sl. ugasile na početku ovog veka, sada bi ih sigurno samo ovlaš konstatovala. Ipak, nisu! Ono što sada rade i kako deluju mi je totalno cool! Eva posebno a ovaj karatak fashion film mi je na J'Adore listi od kada se pojavio! Postovala sam ga pre otrilike godinu dana a matching momenat je bio sećanje na Novu Godinu u Pragu kada sam dobila iste takve minđuše. Hvala Bogu, nije bilo na isti način! :)
No. 4 Chloe Sevigny
Uh... Chloe je cunami! Ja mislim da bi njena pojava kratko mogla da se opiše naslovom filma  "The Confessions Of A Child Of The Century"(u kom by the way glumi Charlote uz Pete Doherty-ja)!
Nju ili vole ili ne vole. Nema baš puno ravnodušnih i utisak koji uporno ostavlja je u non-šalantnom maniru "f*ck me I'm famous". Famous, bez holivuda, bez trash art-a, bez prijateljstva koji podrazumeva ugovor! Evo i clipa za Opening Ceremony koji može biti zanimljiv fashion analitičarima out there!
No. 5 Marion Cotillard
Marion me je kupila u filmu "La Vie En Rose" kada je maestralno interpretirala Piaf. Nepogrešivo, barem kada su moja očekivanja bila u pitanju! Obrativši malo bolje pažnju na njenu karijeru, uvidela sam da mudro bira filmove u kojima se pojavljuje i da zaista neverovatno glumi. Intervjui joj deluju osvežavajuće u odnosu na plejadu holivudskih glumaca kojima je P.R. glavni sufler a njena upletenost u modna dešavanja je zabavna... Za kraj inserti iz filma uz jednu "smeksy" temu: Non, je ne regrette rien!
***
Bisous!
A.

11 коментара:

  1. ajaoooo kakva zbirka coolcat dama! cunami, dobro si to rekla :) prosto ne znam koju vise cenim. prave opasnice :)

    ОдговориИзбриши
  2. Krasno!<3
    Hvala ti na komentaru, draga!
    Ako želiš, možemo se pratiti!
    Nadam se da ćeš svratiti uskoro! :*

    http://myfashionnook.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Volim ove tvoje postove kad se "iz nevezuse" na jednom mestu nadju film i muzika, moda i umetnost, Eva i Marion...
    Lepe zene, prave zene... <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Xe,xe... To je taj jazz u mojoj glavi pa pravac na blog! Dobro reče: Lepe žene, prave žene! ;)

      Избриши
  4. <3 prirodne slatke i jednostavne :)

    *imamo novi post*
    XOXO B&B

    ОдговориИзбриши
  5. Voljela bih ući u misli Sophie Coppole, očarava me.
    Chloe Savigny jeete žena stoljeća za mene :)!

    ОдговориИзбриши