недеља, 18. март 2012.

Store Front

U Novom Sadu ima nekoliko zanatskih radnjica koje je, čini se na prvi pogled,  pregazilo vreme. Ipak, na njima insistiram godinama unazad. Većina njih se nalazi u samom centru grada i ako se malo skoncentrišete na neki zaboravljeni pasaž, otkrićete njihove čari bez dileme. Tako ja imam svog uramljivača slika, pored koga se nalazi i krznar a i prodavnica šešira u kojoj takođe kupujem barem jedan komad po sezoni. Cene su pristojne, usluga super a moja seta i saosećanje sa tim objektima posle svakog susreta bude pretvorena u neko optimističnije stanje.
"Store front -The Disappearing Face of New York" je knjiga koja fotografijom i kraćim esejima priča priče ovakvih radnjica i lokala  koji su nekada postojali širom Nju Jorka. 
Duh urbanog susedstva, odnosi prodavaca i mušterija i neminovni trag vremena se već u prvi mah naslućuju dok posmatramo fotografije. Neverovatno lep opus će eto, zauvek ostaviti u životu sve te slatke dućane, pekare, apoteke i sl. koje su mahom otvarali trgovci i zanatlije, emigranti iz Evrope, Rusije, Azije. I koji, kako je nepogrešivo u naslovu i istaknuto, zaista polako nestaju sa ulica.
James and Karla Murray, fotografi koji su zaslužni za izdanje, su 10 godina iz finog hobija fotografisanja svega i svačega na ulicama, napravili izbor od 200 radnji koje su 2009. godine predstavili u ovoj knjizi. Evo i kraćeg dokumentarca kako...
***
Bisous!
A.

6 коментара:

  1. Rado bih posedovala njihovu knjigu :-) ja sam iz hobija slikala neobicna vrata na svojim putovanjima :-)
    A u uvodu sam se potpuno slozila sa tobom imam i ja u Bg svog sesirdziju i staklorezca :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa to... Svi imamo različite focuse na mesta, detalje i sl. u gradu ali mislim da je ovo jedan od zajedničkih za većinu ljudi. Nadam se da ću (samo da se domognem svog fotoaparata) i ja krenuti u pohod pa da, onako više za sebe, fotnem zanimljivosti jer stvarno polako blede ili se renoviraju.

      Избриши
  2. E ovo je jedna jako zanimljiva knjiga! Mislim da ovakve radnje stvarno zaslužuju da ne budu zaboravljene.
    I ja isto imam svog uramljivača slika!<3 I još nekoliko radnjica koje redovno obilazim...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. <3<3<3 Knjiga je za poželeti i poklanjati sa generacije na generaciju. Čisto da izoštre osećaj. :)

      Избриши
  3. Eh, da - uvek nekako nostalgicno gledam na te zanatske radnjice.. Pojesce ih veliki igraci :(
    Kad sam onomad kretala na balet, baletske patikice mi je pravio obucar koji vise nema tako staru, rusticnu radnju ali je u pitanju dekica koji ima skoro 90 godina i napravio ih je savrseno! :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zezaš?! 90 godina! Prelepo... Ja uvek mislim kolika je to sreća za njih kada osećaju da su još uvek potrebni nekome i kada dobiju iskrenu zahvalnost za svoje umeće i trud. :***

      Избриши