субота, 5. мај 2012.

Le Ballon Rouge

Le Ballon Rouge je kraći francuski filmić iz 1956. godine uz koji su mnoga deca rasla. On je jedan od onih koji vam se duboko urežu u sećanja na detinjstvo i probudi one čiste emocije koje ste kao mališani mnogo jače i intenzivnije proživljavali. Pored toga što je dobio status "kultni" u Francuskoj, reditelj Albert Lamorisse je primio Zlatnu palmu za njega na festivalu u Kanu pa čak i Oskara za najbolji short scenario. Danas je izuzetno popularan među mališanima i ljudima koji se bave pedagoškim radom. Iako ga nisam gledala kao dete, danas mi je ulepšao popodne. I asocirao me na omiljenu knjigu iz detinjstva od Nikol Lezije, koja se zove "Tajna žutog balona". Preslatki dečak, fantazmična priča, baloni i stari Pariz.


***
Bisous!
A.

6 коментара:

  1. Lijep lijep film :). Morat ću i tu knjigu naći :).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dečija je knjižica ali divna. U slučaju da je pročitaš, eto javi utiske. :)

      Избриши
  2. Moracu da nadjem knjigu a i sve natenane da pogledam :-) Uzivaj u vikendu :)

    ОдговориИзбриши
  3. Jao, pa diFno! A nikad nisam gledala...
    Btw, skoro sam na Youtube-u trazila crtace koje smo gledali kao mali, i zapanjila me cinjenica da su neki od mojih omiljenih pravljeni jos pedesetih godina (npr. ovaj http://www.youtube.com/watch?v=NjXu1P5yAgI). Covece, pa oni su i osamdesetih bili retro! :))

    ОдговориИзбриши
  4. Jeste. I ja sam jako zahvalna na tome što su ih puštali i kada smo mi bili mali jer je ta crtačka estetika posebna. Ovaj što si pustila sam skoro pa zaboravila! I čitam baš dole što ide info. Prelepo je što su ih ljudi u to vreme gledali u bioskopima. :) Zamisli sada da idemo na premijeru Tom & Jerry short-ova! Priceless!

    ОдговориИзбриши