субота, 24. новембар 2012.

Yves Klein

Potpuno razumem da je odnos "prosečnog" pojedinca ka minimal art izražajima danas  krajnje diskutabilan jer je to i lično pravo na doživljaj svakog od nas. Ipak, čudno je da mnogi ostaju čak indiferentni i bez ikakvih pitanja na šta ta dela skreću pažnju. Ukoliko uzmemo u obzir za nijansu širi kontekst i ispratimo neko ime u njegovom celokupnom stvaralaštvu i kasnijem uticaju shvatićemo da nas minimal zapravo najpre nonšalantno isključuje iz konzumentske pozicije i sasvim lepo navodi na kritičku. Filozofsku. Današnje ključne reči: Radiklano, dosledno, minial, izazovno! Yves Klein.
U njegovom, sasvim jasnom slučaju, wikipedia daje sve što vam treba za početak: "Iv Klajn (28. april 1928 — 6. jun 1962) je bio francuski umetnik poznat po svojim plavim monohromatskim slikama i performansima u kojima je koristio nage ženske modele. Klajn je kroz svoje plave monohromatske slike hteo da izrazi „čistu ideju“ i po tom konceptu ovaj segment njegovog stvaralaštva blizak je umetnicima minimalizma. Plava boja koju je Klajn koristio postala je poznata kao „internacionalna Klajnova plava“. Kasnije koristeći foto-montažu stvorio je radove poput „Skoka u prazno“ (fr. Le Saut dans le Vide) na kome se vidi umetnik kako strmoglavo pada na ulicu. Klajn je izvršio uticaj kako na slikarsku scenu, tako i na svet performansa. U nekim od svojih performansa, ovaj umetnik je pred publikom nanosio boju na nage ženske modele i njima slikao po platnu. Poznati su i njegovi radovi koje je „slikao“ bacačem vatre." (source: wikipedia)

"Monochrome abstraction—the use of one color over an entire canvas—has been a strategy adopted by many painters wishing to challenge expectations of what an image can and should represent. Klein likened monochrome painting to an "open window to freedom." He worked with a chemist to develop his own particular brand of blue. Klein adopted this hue as a means of evoking the immateriality and boundlessness of his own particular utopian vision of the world." (source:www.moma.org)
Ta "internacionalna plava" i njegova ideja slobode koja je, kako on ističe, usko povezana za beskonačnošću neba i mora nekako razbija mitove o tužnoj "blue". Ona je savršeni colour block koncept dramatizovan njegovim performansima. Koji su efektni, često i mutimedijalni...
A njegova fotomontaža, koja istovremeno šokira i zabavlja, vas jednostavno ne ostavlja ravnodušnim. 
Klajn je umro od infarkta u tridesetčetvrtoj godini 1962. Zbog svoje svestranosti i težnje ka eksperimentom uticao je na veliki broj novomedijskih umetnika. Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama skoro svih svetskih muzeja. Bio je oženjen nemačkom umetnicom, Rotraut Uecker, koja je rodila njihovog sina samo nekoliko meseci posle njegovog iznenadnog odlaska.
***
Bisous!
A.
for info pls. click here
www.alaintruong.com

3 коментара: