понедељак, 9. април 2012.

Key Word: Trench

Iako je napolju sunce, neočekivani zaokret u vidu prohladnog proleća me je naveo da ovog jutra izvučem svoj trench kaput  koji mi je provereni saveznik za tzv. prelazni period. Na taj način vetar, kiša i pad temperature bivaju pretvoreni u neke pozitivnije misli za tili čas...
Iako je prvobitno osmišljen kao praktični odgovor na vremenske neprilike pod kojima je delovala vojska, trench je od neke sredine XIX veka do danas pretumbao pravu evoluciju i ja sam zahvalna njegovim izumiteljima (i danas se vode sporovi da li je to Burberry ili Aquascutum) na jednostavnom kroju i prekopotrebnoj funkcionalnosti.
Danas njegovu prisutnost u modi tumačim kao neki fever fenomen jer se godinama unazad formiraju klanovi/obožavatelji, predvođeni kreativnim direktorima velikih brendova. Setimo se samo genijalne kampanje koju je pokrenuo Burberry pod nazivom "The Art of Trench".
Ipak, ono što najviše fascinira je skoro pa pop art filozofija koja prati postojanje trencha u našim ormarima. Ovaj model kaputa je toliko potvrđen kroz decenije unazad da je njegova distribucija učinila da bude podjednako dostupan gotovo svima. Usled mnogo alternativa, nosi ga i dobitnica Oskara i pripadnica kraljevske porodice i domaćica iz predgrađa i studentkinja iz Novog Sada... I sve podjednako ubedljivio i dobro. To je valjda i suština skrivena u klasičnim komadima garderobe. Uzvišena unifikacija trenda.
I sada, kada sam i ja malo stasala shvatam da nisu uzaludni oni saveti starih Engleskinja da uvek u ormanu moraš da imaš jedan dobar trench. Kada god napolju zagusti, umotavanje i ušuškavanje predstvalja pravo zadovoljstvo. Zategnem u struku, marama oko vrata i olakšanje jer mi telo nje umotano u nešto kabasto i pogubno slojevito. 
Naprotiv, sve izgleda savršeno i baš po meri kao i film "Trench Trip" koji je za Japanski brend United Arrows priredila Gia Copolla. Pre gledanja uzmite u obzir da glavnu rolu ima lovely Kiko Mizuhara koja će vam očekivano i ovog jutra prijati.
***
Bisous!
A.

10 коментара:

  1. Ko god da ga je izmislio, svaka mu čast!
    Sinoć mi je bilo toliko hladno... Izvukla sam i trenč i kapicu a i najdeblji šal koji imam!;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E pa baš je kad je tako kao "sinoć". Evo i ja sam sada stigla kući, zahvalna. :)

      Избриши
  2. obozavam svoj. zelim jedan B. :)

    ОдговориИзбриши
  3. mnogo volim to stezanje kaisa preko slojeva ispod trencha...zaista, vecan!

    ОдговориИзбриши
  4. Imam par divnih Mango/Zara komada i obozavam ih! A na listi zelja pri vrhu mi je jedan Burberry.. Uvek skromna, sta ces :))
    I ja sam setala po centru za vikend (rekla bih po ovom snapshotu - tezgama i oblacnom vremenu:))

    ОдговориИзбриши
  5. Da... Vikend. :) Mi smo sišli sa F.G. gde (zanimljivo) nije padala kiša u grad koji je uveliko pokisnuo. :) I onda je u bazanju po prazničnoj pijaci na trgu nastala ova fotka. Who knows, možda smo se i srele...

    ОдговориИзбриши