понедељак, 16. април 2012.

Silent World

Juče sam nešto sređivala po folderima gde su mi smeštene fotografije i podsetim se jedne situacije. Ovu, naizgled običnu fotografiju sam napravila pre nekoliko godina u Singapuru najviše zbog toga što sam svesno želela da ovekovečim jedan naš trenutak. 04.00 a.m., mi na toplom azijskom vazduhu, pijemo piće na terasi i zurimo u grad koji se budi. Fascinirani tišinom.
Tog jutra smo bili svedoci naivnog i laganog buđenja grada, gotovo bez ikakvog nagoveštaja žustrine, moći, snage i brzine koju inače nosi sa sobom. Kao da ga za nekoliko sati neće napusiti hypnotic slow motion i kao da mu malo fali da izbegne odgovornost dostojnu svetskog trgoviskog megapolisa! Bilo je nečeg intimno krhkog u tom trenutku... Kao što uvek i biva u svitanje, suton...
***
Tokom godina sam provalila koliko mi je važno da zamrznem takve trenutke pa makar i fotoaparatom. Možda i nešto zapisati uz sve to. I zato imam štek foldere pune "trenutaka" koje D.&ja umemo da čitamo. Magija. Kao lovac na takve stvari, obradovala sam se seriji "Silent World" koju su Lusie&Simon pod neverovatnim okolnostima pravili i na svojim putovanjima. 
Većinu ovih gradova čak i njihovi stanovnici ne mogu da zamisle odmorne ili mamurne, kako god da to posmatrate. U sitne ili jutarnje sate. A oni u stvari umeju da budu tako umirujuće lepi.
Jer je sasvim jasno da nisu napušteni od ljudi, već samo na jedan jedinstven trenutak rasterećeni. 
Potpuno svoji, licem bez šminke i predrasuda, tada daju najbolje odgovore na mnoga postavljena pitanja. 
***
Za kraj moram da dopunim svoj stav čisto da ne dođe do zabune. Grad neizostavno čine ljudi! Oni koji su u njemu rođeni, oni koji su pristigli, oni koji prolaze... Oni koji ga vole i oni koji to ne umeju da pokažu. Ipak, usudite se ponekad da zavirite u sebe kroz ogledalo praznog grada. Vašeg ili bilo kog drugog.
Iznenadićete se. Nadam se prijatno...
***
Bisous!
A.

for more do visit: www.lucieandsimon.com

10 коментара:

  1. Prelijep slike, a sigurna sam da su trenuci, koji stoje iza tih slika, jos ljepsi :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da... Sama želja iz koje je nastao ceo "projekat" je divna... I eto, ako je prepoznata od ljudi sličnog senzibiliteta onda može lepo da se širi . :)

      Избриши
  2. eto. ja. volim. tvoj. blog. :*

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj post je tako savršen. Sad ću još malo da gledam u njega i uživam u muzici.

    ОдговориИзбриши
  4. Predivan, predivan post! Skroz te razumem...

    ОдговориИзбриши
  5. Polako prolazim korakom tihim, da ne remetim mir.
    Grad je divan dok se budi.
    Block Out.
    I odmah me je ovaj post podsjetio na dio te neke tamo pjesme.
    Predivno. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks S. Ovo je izgleda bio kolektivni teleport post. :) Svako je na neku svoju stranu posle njega odlutao ja sam se prijatno iznenadila i pisanim i usmenim reakcijama.

      Избриши